
Ako tražite desert koji izgleda kao da ste proveli sate u kuhinji, a zapravo je gotov dok kažete "keks", na pravom ste mjestu. Internetom trenutno dominira recept za Kapri tortu – poslasticu koja neodoljivo podsjeća na omiljeni sladoled iz djetinjstva.
Oglas
Ova torta je savršen spoj osvježavajućeg voćnog sloja, bogate vanilije i hrskave čokolade. Najbolji dio? Rernu ne morate ni paliti.
Recept koji je s javnošću podijelila gastro blogerica Nataša Pralica postao je apsolutni hit, a mi vam donosimo detaljne upute kako da ovaj kremasti užitak pripremite u vlastitoj kuhinji.
Sastojci koji vam trebaju:
Za podlogu:
- 150–160 g petit keksa
Za voćnu kremu (crveni sloj):
- 1 l soka od jagode (bistri ili gusti, po želji)
- 3 pudinga od jagode
- 100 g šećera
Za vanilija kremu (žuti sloj):
- 1 l mlijeka
- 3 pudinga od vanilije
- 150 g šećera
- 200 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
Za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 ml ulja
Za dekoraciju:
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema korak po korak:
- Složite podlogu Na pladanj za torte postavite obruč promjera 26 cm. Dno obložite petit keksima. Mali trik: Kekse nije potrebno namakati u mlijeku ili soku, jer će omekšati od vruće kreme koju ćete preliti preko njih.
- Skuhajte crvenu kremu U zdjelici razmutite prašak za puding od jagode i šećer s 200 ml soka od jagode. Ostatak soka stavite u lonac da prokuha. Kada sok uzavri, sklonite s vatre, umiješajte smjesu pudinga i vratite na laganu vatru. Kuhajte miješajući dok se smjesa ne zgusne. Važno: Odmah, dok je još vruća, prelijte kremu preko keksa i ostavite da se ohladi i stegne.
- Pripremite vanilija kremu Postupak je sličan: razmutite puding od vanilije i šećer s 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte. Skuhajte gusti puding. Prebacite ga u posudu, prekrijte prozirnom folijom (da se ne stvori korica) i ostavite da se potpuno ohladi. U ohlađeni puding mikserom umutite maslac (ili margarin) sobne temperature dok ne dobijete svilenkastu, glatku kremu. Ovaj sloj premažite preko ohlađenog sloja od jagoda.
- Čokoladni preljeva Otopite čokoladu s uljem (na pari ili u mikrovalnoj). Glazuru ravnomjerno prelijte preko žute kreme.
- Hlađenje i dekoracija Tortu stavite u frižider, najbolje preko noći ili barem na nekoliko sati da se svi slojevi povežu. Pažljivo uklonite obruč. Izmiksajte vrhnje za šlag u čvrst snijeg i premažite cijelu tortu. Ukrasite po želji – svježim jagodama, mrvicama čokolade ili ostavite snježno bijelu.
Uživajte u svakom zalogaju!
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas